O Culi

E-novice

Naroči se na naše e-novice za tedenske VIP popuste in nasvete!

* označena polja so obvezna

Vizija

Vizija Moje cule je svet brez plastike pridobljene iz fosilnih goriv.

Poslanstvo

Z informiranjem ljudi ter ponudbo alternative plastičnim izdelkom, ustvariti lepšo prihodnost za vsa živa bitja na Zemlji.

Kako se je vse to začelo

Da vam povem zgodbo o culi vas moram peljati kar nekaj let nazaj. Verjetno bo na začetku slišati kot odlomek s kakšne najstniške knjige, a povem vam, bilo je točno tako.

Ko sem bila stara 12/13 let sem bila zelo veselo in razigrano dekle. A ko sem bila sama, sem v sobi poslušala pesmi Imagine, What a wonderful world in True colours. Vedno so me spravile v jok. V svoji sobi sem imela na ogledalu napisano GREENPEACE, na steni pa I HATE JAMES WATT (izumitelj parnega stroja in začetnik industrijske dobe) haha ubogi revež 😀 . Včasih sem na poti domov pobirala smeti. Film The inconvenient truth in atijeve zgodbe so me ganile do konca. Že pri teh letih se mi je srce trgalo, ko sem pomislila kako človek uničuje naš planet. In točno se spomnim tistega sprehoda proti gozdu. Takrat sem se zaobljubila. Moje poslanstvo na tem svetu bo skrb za okolje in boj za naravo.

V srednji šoli je bil moj najljubši predmet biologija. Ni mi bilo treba dvakrat premisliti, kam se bom vpisala naprej. Biologija je bila moja edina izbira.

Svet se mi je odprl. S kakšnim navdušenjem sem spremljala vsa predavanja na faksu! To je to! Terenski dnevi so bili najboljši! Vedela sem, da je edino logično nadaljevanje magisterij iz ekologije in biodiverzitete. Moja služba bo terenska! Razmišljala in sanjarila sem o raziskovalnem delu. Dokler…

Na facebooku sem zasledila posnetek Lauren Singer, američanka in ekologinja, ki se je kar naenkrat zavedala, da se uči o varovanju okolja, a ko pogleda sebe, vidi, da sama ne živi v skladu s svojimi prepričanji. Odločila se je, da bo živela ‘plastic-free’, v kozarcu za vlaganje pa je hranila vse svoje odpadke, ki bi drugače pristali na deponiji. Ponovno sem bila prevzeta. Tako kot na prvi dan faksa, se mi je odprl nov svet. V trenutku sem vedela, da si tudi sama želim iti v to smer. Takrat takšnih posnetkov in blogov, ki bi opozarjali o problemu plastike še zdaleč ni bilo toliko. Zato sem počasi začela kovati sama svojo pot proti življenju s čim manj odpadki. Dokler…

Gal (moj fant) je šel za eno leto na prakso v Nemčijo. Vsake tri mesece sem hodila na obisk in tam ostala po nekaj tednov. Vedno sva v trgovino hodila s svojimi vrečami, vso sadje in zelenjavo, pa sva preprosto raztreseno naložila na tekoči trak. Ko je bil Gal v službi sem jaz v študentskem domu brala o plastiki, o trgovinah brez plastike, o življenju brez plastike…. In tudi to je trenutek, ki ga ne bom nikoli pozabila. Ko sva šla spat in je Gal ob meni že smrčal, me je zadelo. ZERO WASTE BOM PRIPELJALA V SLOVENIJO. IMELA BOM SVOJO TRGOVINO Z IZDELKI BREZ PLASTIKE! BUM! Kot da bi me nekdo nafilal z 10 litri kave in 10 redbulli. Ležala sem na hrbtu s široko odprtimi očmi. Pred seboj sem imela trgovino, vse izdelke in njihovo postavitev, ime trgovine in v živo sem videla vrvež ob otvoritvi. Zbudila sem Gala in mu povedala: ”Gal, odprla bom zero waste trgovino.” Bil je zaspano navdušen, me cmoknil in zagotovil da je to to. Naslednjo sekundo je že naprej smrčal. 🙂 Jaz pa ne. Verjetno sem še kaki dve uri sanjala o trgovini in si kot nora v beležko telefona zapisovala vse ideje.

Želja je ostala, a najprej je bilo potrebno zaključiti faks.

Danes smo tu. 3 leta kasneje, mi je končno uspelo uresničiti svoje sanje.

Zato, dragi obiskovalec in obiskovalka Moje Cule. Povem vam, da je Moja Cula narejena za vas in za ta planet. Je moja goreča želja po delanju dobrega, ki me žene že 10 let.

Moja želja je, da to strast začutiš ob obisku spletne strani.

A tudi jaz se še učim. Če karkoli pogrešaš ali vidiš prostor za izboljšavo, ne oklevaj in me pokliči. Obljubim ti, da bom naredila vse, kar je v moji moči.

Želim ti čudovit dan!

Barbara

Nazaj na vrh
Košarica
Zapri

V košarici ni izdelkov.

Obvestilo o piškotkih Ta stran uporablja eko piškotke!