NI NA ZALOGI

GUPPYFRIEND Vrečka za pranje perila

Ocenjeno z 5.00 od 5 na podlagi ocene 1 stranke
(1 customer review)

Ni na zalogi

29.90 

Večina oblačil je danes narejena iz sintetičnih materialov, ker je to ceneje in preprosteje. Vendar to neizogibno povzroči, da mala plastična vlakna z vaših oblačil ob vsakem pranju uidejo naravnost v vodni tok. 🙁

Guppyfriend vrečka za pranje perila je tako prva praktična in hitra rešitev, ki ujame mikrovlakna iz vaših sintetičnih oblačil in jim prepreči, da zaidejo v vode in morja. Hkrati pa podaljša življenjsko dobo vašim oblačilom –  zaradi izjemno gladke in nežne površine zmanjša trganje in lomljenje vlaken tudi do 86%!

Je hkrati tudi učinkovit dnevni opomnik na to, da spremenimo svoje nakupovalne navade in nakupujemo oblačila iz naravnih materialov 🙂

Ni na zalogi

Primerjaj

ZAKAJ GUPPYFRIEND VREČKA ZA PRANJE PERILA?

 • Prva praktična in hitra rešitev, ki ujame mikrovlakna iz vaših sintetičnih oblačil in tako prepreči, da zaidejo v reke in morja
 • Podaljša življenjsko dobo vašim oblačilom –  zaradi zjemno gladke in nežne površine zmanjša trganje in lomljenje vlaken tudi do 86%!
 • Je hkrati tudi učinkovit dnevni opomnik na to, da spremenimo svoje nakupovalne navade in nakupujemo oblačila iz naravnih materialov 🙂
 • Na znastvenih inštitutih in univerzah testiran izdelek, ki preverjeno deluje!

Večina oblačil je danes narejena iz sintetičnih materialov, ker je to ceneje in preprosteje. Vendar to neizogibno povzroči, da mala plastična vlakna z vaših oblačil ob vsakem pranju uidejo naravnost v vodni tok. 🙁

Ko le lahko, izberem 100% bombažna oblačila, vendar imam vseeno ogromno starih še uporabnih oblačil, ali pa jih kupujem v second-hand trgovinah, kjer je tudi velik del oblačil sintetičnih. Prav tako so mnoga športna oblačila skoraj neizogibno narejena iz sintetike (kopalke,…). Ta vlakna se ob vsakem pranju spirajo direktno v vodovodni sistem!

Prav zato sem izredno vesela, da je v Moji Culi svoje mesto našla tudi Guppyfriend vrečka za pranje perila! Mikrovlakna, ki se med pranjem odtrgajo z oblačil, se ujamejo v vrečko. Tako jih lahko po pranju pravilno zavržeš, namesto da jih odplakne po odtoku.

LASTNOSTI VREČKE:

Material: Netretiran poliamid 6.6

Velikost 50 x 74 cm

UČINKOVITOST

 

1. IZ KATEREGA MATERIALA JE NAREJEN GUPPYFRIEND IN ALI SE GA DA RECIKLIRATI?

Razen zadrge, je vrečka v celoti narejena iz Poliamida 6.6. Material je neobdelan, nebarvan in ne vsebuje nikakršnih dodatkov. Je v čisti obliki, kakršnega se lahko uporablja tudi v medicini.

Vrečko se ob koncu njenega ‘življenjskega cikla’ da reciklirati. Celotna vrečka – razen zadrge – je narejena iz enega kosa.

Ob koncu njihove življenjske dobe lahko pošljete vrečko nazaj proizvajalcu, kjer ji bodo našli nov namen oz. jo v prihodnosti reciklirali in z njih naredili nove Guppyfriend vrečke. 

Naslov:

STOP! MICRO WASTE
Ackerstraße 113
40233 Düsseldorf
Germany

 

2. ALI JE NA VOLJO VEČ RAZLIČNIH VELIKOSTI?

Ta trenutek je na voljo ena standardna – srednja velikost:  50×74 cm. V prihodnosti imajo pri Guppyfriend v načrtu razvoj različnih velikosti. Vendar je potrebno upoštevati, da je srednja velikost najverjetneje najbolj primerna za učinkovito uporabo v gospodinjstvu. Če bi bile vrečke večje, bi oblačila izgubljala več mikrovlaken, saj bi se v vrečki drgnila med seboj. Zato je v tem primeru bolje uporabiti dve Guppyfriend vrečki.

 

3. ALI GUPPYFRIEND ZADRŽI VSA VLAKNA?

Premer vlakna je ponavadi cca 15μm (μm = microns, 1mm = 1,000 μm). Najmanjša vlakna bi se teoretično lahko izmuznila skozi majhne odprtinice v vrečki. Vendar se v praksi to ne zgodi. Da bi prišle skozi bi se morale zaleteti naravnost skozi luknjico. In tudi če rahlo gledajo ven so kasneje potisnjene nazaj v vrečko.

4. SE RES Z OBLAČIL ODTRGA MANJ VLAKEN OB UPORABI GUPPYFRIEND VREČKE?

Pri testiranju vrečke je Fraunhofer inštitut potrdil, da Guppyfriend ne le zanesljivo zadržuje mikrovlakna, ampak hkrati tudi učinkovito varuje oblačila: V primerjavi z klasičnim pranjem se ob uporabi Guppyfriend vrečke iz sintetičnih oblačil odtrga kar 86% MANJ vlaken!

To so bili pogoji testiranja:

 • 40° C, 99 min, 800 rpm
 • Paralelno pranje v dveh enakih pralnih strojih s tremi ponovitvami
 • Uporaba identičnih sintetičnih oblačil
 • Filtracija celotne pralne vode skozi filter z odprtinami 20 mikronov
 • Tehtanje oblačil in filtriranega materiala pred in po pranju

 

5. ALI GUPPYFRIEND VREČKA KAKORKOLI VPLIVA NA OSTALA OBLAČILA V PRALNEM STROJU?

Ne. Perite perilo, kot bi ga normalo brez Guppyfirend vrečke. Npr. Črna majica v vrečki z belimi oblačili zunaj vrečke jih ne obvaruje pred obarvanjem.

Vsekakor bo življenjska doba oblačil v vrečki podaljšana. Vendar bo odvisno od vrste vlaken in kvalitete oblačil v Guppyvrečki lahko različna količina mikrovlaken pri različnih pranjih.

 

6. KAM GUPPYFRIEND NAMENI PROFIT PRI PRODAJI VREČK?

Profit se investira v prihodnje aktivnosti v povezavi z problemom mikroplastike in preprečevanja uporabe plastike za enkratno uporabo.

Že sedaj delajo izjemno pomembno delo, v prihodnosti pa si želijo še več:

 • Informiranja o problemu mikroplastike: Kaj vse se še lahko naredi za zmanjšanje mikroplastike poleg uporabe Guppyfriend vrečke za pranje perila.
 • Prispevati k preobrazbi tekstila: Z njihovimi neštetimi testi pranja pridobivajo pomembne in neprecenljive informacije o tem kako izboljšati oblačila, da se zmanjša odpadanje mikrovlaken.
 • Razširiti njihova STOP! Plastic Academy predavanja na temo zmanjševanja mikroplastike in plastike za enkratno uporabo.
 • Raziskovati v smeri inovativnih in pragmatičnih rešitev za zmanjšanje onesnaževanja z mikrovlakni

 

7. KDO VSE JE TESTIRAL VREČKO IN KAKŠNI SO BILI REZULTATI?

KDO JE TESTIRAL?

Vrečka je bila testirana tri leta s strani znanstvenih inštitucij, univerz, prodajalcev, predstavnikov športne in modne industrije. Ti testi služijo kot osnova za začasno rešitev onesnaževanja z mikroplastiko. Glavne raziskovalne inštitucije, ki so testirale Guppyfriend vrečko so:

 • German Textile Research Institute, DTNW
 • Fraunhofer Institut UMSICHT
 • Univerza v Kaliforniji in Santa Barbari, ki sta del raziskovalnega programa podjetja Patagonia

REZULTATI

Guppyfriend vrečka je zmanjšala izgubljanje vlaken med pranjem na dva načina:

Zmanjšala količino vlaken, ki so se odrgala. In sicer za 79% pri delno sintetičnih oblačilih in 86% pri popolnoma sintetičnih oblačilih. Življenjska doba oblačil se je podaljšala.

Guppyfriend zadrži tako vlakna, kot njihove ostanke in posledično ne onesnažuje odpadne vode. Delež zadržanih vlaken je bil vedno nad 90% večinoma pa zelo blizu 100%. Nanodelcev (npr. ostanki pri proizvodnji), ki jih lahko pogosto najdemo predvsem v poceni oblačilih Guppyfriend ne mora zadržati

Na sami vrečki ni toksičnih dodatkov ali nevarnih snovi.

Tudi po 50 pranjih so vsi šivi vrečke ostali nespremenjeni in nepoškodovani (ISO 6330).  Vrečka ne izgublja sintetičnih vlaken.

Tako kri, paradižnikova omaka ter čokolada se operejo v oblačilih znotraj vrečke. 

 

8. ALI GUPPYFRIEND VREČKA TUDI IZGUBLJA VLAKNA?

Vrečka je narejena iz monofilamentov, ki so po strukturi bolj kot palice in ne vlakna. V redkih primerih, odvisno od mehanskih pogojev pralnega stroja lahko spajalni trak na robu vrečke izgubi nekaj vlaken. Celotna površina traku je 0.05m2 in približno 100 krat manjša od ostalih oblačil v vrečki. Vrečka napolnjena s tremi jopami iz flisa ima potencial, da zadrži vlakna s skupno površino 1,9m2 (na vznoter in zunaj jop). Pri Guppyfriend raziskujejo alternative a so zaenkrat sprejeli ta kompromis zaradi izjemno dolge življenjske dobe vrečke.  Stalno testirajo in izboljšujejo kvaliteto vrečke in njeno obstojnost pri pranju.

 

9. ZAKAJ SE FILTER NE DODA DIREKTNO NA PRALNI STROJ?

Ker so mikrovlakna tako majhna bi zamašila filtre v nekaj sekundah. Zaradi pritiska vode, bi vlakna lažje prehajala skozi filter. Takšne filtre bi bilo zato potrebno stalno menjavati. Pri Guppyfriend in še nekaterih drugih podjetjih imajo narejen delujoč prototip, ki ga stalno razvijajo, a bo verjetno potrebno počakati še kar nekaj časa preden bodo filtri delovali dovolj učinkovito in preden bodo široko dostopni na trgu. Do takrat njihovo delo nadomesti Guppyfriend.

UPORABA

 

1. NA KAJ MORAM PAZITI PRI UPORABI GUPPYFRIEND VREČKE?

 • Ni primerna za sušilni stroj
 • Ne izpiraj jo pod tekočo vodo (odplakneš vlakna, ki so se nabrala)
 • Skupaj peri oblačila podobnih barv (tako kot pri klasičnem pranju)
 • Karkoli ostrega lahko poškoduje material vrečke
 • Ne likaj (zmečkana vrečka ni problem)
 • Uporabljaj le tekoče detergente
 • Ne suši vrečke direktno na soncu
 • Odstrani večje kose umazanije in živalske dlake pred pranjem
 • Peri skupaj z ostalimi Guppyfriend vrečkami ali drugimi oblačili  z naravnih materialov, da se izogneš neravnovesju pri pranju
 • Ne napolni preveč – oblačila potrebujejo prostor, da se premikajo znotraj vrečke

 

2.  ALI LAHKO DAM GUPPYFRIEND VREČKO V SUŠILNI STROJ?

Ne. Ko ni vode v vrečki material postane statično naelektren. Reakcija povzroči magnetno polje na vrečki kar povzroči, da se majhna zlomljena vlakna orientirajo proti vrečki pod kotom 90° in posledično gredo veliko lažje skozi vrečko. Ko pa je prisotna voda v in zunaj vrečke pa vlakna ležijo v različnih kotih in ne uidejo skozi vrečko.

 

3. KAKŠNA OBLAČILA GREDO V GUPPYFRIEND VREČKO?

Vsak kos oblačila izgublja mikrovlakna, vendar so sintetični materiali (poliester, akril, najlon…) tisti, ki izgubljajo škodljiva vlakna. Večina oblačil do neke mere vsebuje sintetična vlakna (na žalost včasih niti ni navedeno na oznaki).

V vrečko lahko daš tudi čisti bombaž in volno. Ker tudi naravni materiali izgubljajo vlakna, vrečka zmanjša njihovo lomljenje in posledično varuje oblačila in zmanjšuje trganje. Na tak način boš podaljšal življenjsko dobo oblačil, kar je še ena okoljska prednost uporabe Guppyfriend vrečke.

 

4. ALI MORAM ODSTRANITI VLAKNA PO VSAKEM PRANJU?

Ne. Odvisno sicer od tipa oblačil, vendar bo po večini trajalo nekaj pranj, preden boš lahko opazil vlakna na zgornjem robu vrečke. Starejša oblačila ponavadi izgubljajo več vlaken. Prav tako se več vlaken izgubi pri pranju na visokih temperaturah… Kadarkoli vidiš vlakna jih poberi ven, vendar lahko brez problema uporabljaš vrečko brez odstranjevanja vlaken. Poglej le, da ni črnih mikrovlaken v vrečki, ko pereš bela oblačila.

 

5.  KAKO POGOSTO LAHKO UPORABLJAM VREČKO?

Odvisno od tega kako ravnamo z vrečko. Uporabljaj tekoči detergent, izogibaj se ostrim robovom, ter direktni sončni svetlobi in ne peri je nad 95°C. Tako bo vaša vrečka zdržala zelo dolgo. Kljub temu da po nekaj pranjih vrečka ne izgleda več kot nova, še vedno dobro opravlja svojo nalogo.

 

6. V MOJI VREČKI NE NAJDEM SKORAJ NIČ VLAKEN. ALI DELAM KAJ NAROBE?

Če se ti zdi, da v tvoji vrečki ni vlaken, to ne pomeni, da so šla skozi, a so tako majhna in z očmi niso vidna. Prav tako bo v vrečki manj vlaken, kot bi jih bilo drugače, saj mehka in gladka vrečka občutno zmanjša odpadanje vlaken.

Zato je popolnoma normalno, če ne na začetku ne najdeš veliko vlaken, vendar se bodo te sčasoma nabrale. Najpogosteje jih lahko najdeš na vrhnjem šivu vrečke.

Vendar ne pričakuj ogromnih količin. Prav ta majhna mikrovlakna so tista, ki z vsakim pranjem preidejo v reke in morja ki, ko upoštevamo takšne ogromne količine, škodujejo oceanom in morskim živalim ter rastlinam.

 

7. NA KOLIKO STOPINJAH LAHKO PEREM GUPPYFRIEND VREČKO?

Na splošno nas večina pere na previsokih temperaturah. Pri višjih temperaturah se bodo oblačila hitreje obrabila. Guppyfriend vrečko lahko perete pri vseh temperaturah, da pa bo njena življenjska doba daljša pa je ne perite na stopinjah višjih od 95°C.

 

8. KAKO OČISTIM VREČKO?

Vrečko čistiš tako, da redno pobiraš ven na robovih nabrana vlakna. Vrečka se čisti sama. Nikakor ne spiraj vrečke pod tekočo vodo (še posebej ne notranjega dela, ker s tem ujeta mikrovlakna pošlješ po odtoku.

 

9. KAKO PREPREČIM NERAVNOTEŽJE V PRALNEM STROJU? | ZAKAJ SO MOJA OBLAČILA ŠE VEDNO MOKRA? | ZAKAJ SE JE MOJ STROJ PRENEHAL VRTETI?

Če je v pralnem stroju samo Guppyfriend vrečka lahko to nekatere pralne strojem ne ustreza, ker jih rahlo vrže iz ravnotežja. Zato se takšni pralni stroji, da preprečijo poškodbe lahko avtomatsko nehajo vrteti ali upočasnijo vrtenje. Zato lahko pride do tega, da perilo ni dovolj suho.

To lahko preprečite tako, da v pralni stroj dodate oblačila iz naravnih materialov ali pa pri pranju uporabite dve Guppyfriend vrečki. Pomaga tudi, če vrečke ne napolnimo do konca ampak le do polovice. Bolj priporočljiva je uporaba tekočega detergenta saj s tem preprečimo morebitne madeže na perilu.

1 mnenje za GUPPYFRIEND Vrečka za pranje perila

 1. Ocenjeno 5 od 5

  nusa.rudman (preverjena stranka)

  Vrečka je dovolj velika, da lahko notri pereš zelo veliko stvari na enkrat. Meni se zdi zelo uporabno, da v njej ne pereš le kosov, v katerih se pričakuje mikroplastiko, ampak tudi vse ostale bolj občutljive kose, za katere ni dobro, da se drgnejo ob druga oblačila v bobnu. Čeprav se mi še nikoli niso notri nabrali “delci” kot dokaz, da zadrži mikroplastiko, bi rekla , da je tkana dovolj gosto, da jo lahko zadrži…je pa hkrati tudi sama sintetična (verjetno drugače nebi funkcionirala).

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nazaj na vrh
Košarica
Zapri

V košarici ni izdelkov.

Obvestilo o piškotkih Ta stran uporablja eko piškotke!
X